Seuraamani yhteisön toiminta on pitkälti viestien kirjoittamista, mutta pinnan alle kätkeytyy paljon enemmän. On hankala antaa yksiselitteistä vastausta siihen, mikä motivoi käyttäjiä osallistumaan keskusteluun, millä tavalla ja mitä siitä hyötyen.

Kuvittelen jonkinlaisen vastauksen löytyvän jokaisen käyttäjän taustasta eli FutisForumia vuosia seuranneena rekisteröityneet käyttäjät vaikuttavat olevan ensinnäkin jalkapallofaneja, toiseksi pelaajia ja kolmanneksi taustavaikuttajia, minkään vaihtoehdon sulkematta toisia pois. On todella hankala arvioida mitään  määriä, koska rekisteröityneitä käyttäjiä yli 37000 nimimerkkiä, mutta arvion mukaan aktiivisia näistä vain noin 5000 käyttäjää.

Huolimatta FutisForumin ajoittaisesta sekavuudesta ja asiasisällöttömyydestä, pyrkivät suurin osa käyttäjistä pitämään tietyt keskustelualueet siisteinä yhteistyössä moderaattorien kanssa. Tässä ei tosin oteta huomioon kahta "turhan tiedon" –kokoelmaa; vapaata keskustelua ja keskustelua muista urheilulajeista, jonne kirjoittavien käyttäjien elämäntehtävänä tuntuu olevan muiden lajien, varsinkin jääkiekon väheksyminen milloin milläkin perusteella (mikä tuntuu olevan kunnia-asia ja aidon futisforumistin merkki) . Suurimmat kiistat käyttäjien välillä kuitekin käydään eri jalkapallojoukkueita tai -sarjoja käsittelevissä otsikoissa, joissa vastustajaa vastaan ei armoa anneta. Voisin kuvitella, että harvat heistä tulisivat toimeen keskenään oikeassa elämässä kaiken foorumilla käydyn vastakkainasettelun ja parjauksen jälkeen. Tästäkin huolimatta yhteisö on kaikkien yhteinen, se tärkeä,  ja tietyissä tilanteissa yhteisen hyvän edessä suurin osa ymmärtää yhteistyön merkityksen, vaikkei normaalisti sovusta ole tietoakaan.

Käyttäjien välillä on erilaisia rooleja, jotka tukevat tavalla tai toisella yhteisön toimintaa. Perusroolit ovat selviö; ylläpito vastaan forumin teknisestä toimivuudesta, rekisteröityneiden käyttäjien keskuudesta valitut moderaattorit seuraavat kirjoitusten tasoa ja rankaisevat tarvittaessa käyttäjiä viikon jäähyllä eli kirjoitusoikeuksien poistolla, rekisteröityneet käyttäjät osallistuvat ja ylläpitävät keskustelua sekä viimeisenä ryhmänä satunnaiset käyttäjät, jotka käyvät lukemassa topickeja, mutta eivät osallistu keskustelluun (käyttäjän täytyy rekisteröityä osallistuakseen). Näiden roolien lisäksi jokainen käyttäjä luo omaa rooliaan ja identiteettiään (tai toisinpäin) nimimerkkinsä, viestiin loppuun tulevan allekirjoituksensa sekä kirjoittamiensa viestien perusteella (mukaan lukien forumsoftan tarjoamat graafiset hymiöt). Ei myöskään sovi unohtaa monille merkityksellisiä rekisteröitymispäivämäärää ja lähetettyjen viestien määrä. Sanoilla on enemmän painoarvoa ja luottoa, jos käyttäjä on ollut pitkään yhteisön jäsen ja/tai osallistunut aktiivisesti keskusteluun ja on myös muiden käyttäjien tuntema. Sosiaalinen pääomaan todennäköisesti rakentuukin paljon juuri luottamuksen varaan tämänkaltaisessa yhteisöissä, joissa käyttäjät eivät tunne toisiaan oikeassa elämässä.

Jokaiselle suhteellisen aktiiviselle käyttäjälle muodostuu virtuaalinen-sosiaalinen verkosto, johon kuuluvat esimerkiksi saman joukkueen kannattaja, samalla paikkakunnalla asuvat tai vaikka kaverit. Uusi käyttäjä tunnistaa pikkuhiljaa osallistuvat nimimerkit ja luo jonkinlaisen kuvan heistä. Aikansa seurattuaan keskusteluja kuva toisesta nimimerkistä syvenee ja mahdollisesti saattaa tuntea kyseisen henkilön myös oikeassa elämässä tai tutustua tähän esimerkiksi myöskin forumille kirjoittavan ystävänsä kautta.

FutisForumin suurin ongelma tuntuu olevan jo aiemmin mainittu kunnollisen sisällön puuttuminen, johon on paljolti johtanut hyvinkin vapaamuotoinen keskusteluun osallistuminen sekä netikettin puuttuminen. Moderaattorit eivät puutu juuri mihinkään, ellei kyseessä ole jokin lainvastainen teko tai asia. Varmaan tästä johtuen Suomen valtamedioissa kuohautti tapaus 'FutisForum' noin 1,5 vuotta sitten, kun innokkaimmat alkoivat Suomen A-maajoukkueen kontatessa otteluissaan vaatia silloisen päävalmentaja Antti "Mursu" Muurisen erottamista ja kuohintaa. Forum oli alhaalla useita päiviä ja pahinta pelättiin, mutta lupa jatkolle saatiin, mutta aiempaa tiukemmassa moderoinnissa. Valitettavasti joidenkin rekisteröityneiden jäsenten elämäntehtävänä tuntuu olevan yleinen häiriköinti joka asian suhteen ilman mitään syystä. Siinä mielessä toivoisin vielä hiukan tarkempien käyttäytymissääntöjen laatimista ja niiden, ainakin aluksi, tarkkaa valvontaa moderaattorien toimesta, jotta keskustelun taso saataisiin nousuun. Tässäkin pitää vaan muistaa, ettei vedä moderointia yli tyyliin Jatkoaika.com, jossa moderaattorit potkivat käyttäjiä pois pienimmistäkin rikkeistä.